Tidenes mest overvurderte skiløper

Nå er jeg faen meg drit lei av å høre om Petter Northug.

Hovedsaken i Norgesnyhetene på Radio Norge i ettermiddag var Northugs «fantastiske comeback». Han kom nemlig på 13. plass i 15 km i verdenscupen i dag. Marit Bjørgens gullmedalje i 10 km ble nevnt i en bisetning. At det er hennes sjette seier så langt i verdenscupen, eller at hun leder sammenlagt med nesten 40% flere poeng enn nummer to, fikk vi ikke høre noe om.

Jeg skulle tro de fleste ville være enige i at seks førsteplasser og 540 poeng er hakket mer imponerende enn én trettendeplass og 20 poeng.

Vi fikk heller ikke høre noe om at de norske kvinnene har mer enn dobbelt så mange poeng som mennene og at Norge leder cupen (med knapp margin foran Sverige) ene og alene takket være kvinnenes innsats.

Avisene er ikke spesielt bedre: Northug havner i full bredde på toppen av nettsidene, mens Marit Bjørgen og Tora Berger (som reddet skiskytterstafetten, riktignok godt hjulpet av at Frankrikes Marie Laure Brunet skjøt seg bort på siste stående) får mindre saker langt nede. Aftenposten vier Tora Berger tre avsnitt med ren avskrift fra NTB.

NRK-sporten begynner på sin side kveldssendingen med en sak om at skiskyttermennene ønsker seg mer av oppmerksomhet. Marit Bjørgens sjette verdenscupgull får andreplass, før de går videre til gulvvask curling og engelsk seriefoppall. Skiskytterkvinnene nevnes ikke med ett ord.

Nei, mediene vil heller snakke om en bortskjemt trønder med divanykker som han overhodet ikke har gjort seg fortjent til, og som er totalt blottet for sportsånd og respekt for lagkamerater, motstandere, presse og publikum. En skiløper som sjelden leverer når det gjelder, men som vi blir fortalt er blitt bedt om å holde igjen på trening for ikke å demoralisere lagkameratene. Et par uker senere er han på alle avisforsider – fordi han har tatt gull? Nei, fordi han visstnok er overtrent og muligens må stå over flere løp. Det gir ham i hvertfall en god unnskyldning for å gjøre det dårlig i 2010-2011-sesongen.

Jeg husker så altfor godt 30 km skibytte fra Vancouver tidligere i år, der Northug kom på 11. plass. NRKs kommentatorer brukte stort sett hele løpet på å fortelle seerne at Northug gikk taktisk, at han sparte på kreftene for å sette inn støtet mot slutten og ta gull… mens resten av verden hadde skjønt allerede halvveis i klassisken at han rett og slett ikke hadde en sjanse. Jeg har sjelden opplevd noe så pinlig.

Vær så snill, folkens: la oss få høre mer om de som faktisk presterer, og mindre om de som bare poserer. La oss få høre mer om Marit Bjørgen og resten av kvinnelandslaget! La oss få høre mer om kvinnehåndball, om Katrine Lunde Haraldsens fantastiske prestasjon i Lillehammer denne uken! Og vær så snill, la oss få slippe å høre mer om Northug. I hvertfall til han kommer seg opp på pallen igjen.

[2010-12-15 rettet en stavefeil]

16 thoughts on “Tidenes mest overvurderte skiløper”

 1. Tidenes mest parodiske blogginnlegg?
  ;-)

  Hm, ja, problemet med Northug er både at han kan være sensasjonelt god – og medias hysteri og hausing.

  Jeg har fulgt ham siden før han slo gjennom og konstaterer at han – ved siden av at han i en alder av 24 år er første norske World Cup-vinner for herrer på mange år, har tatt en rekke VM- og OL-gull (til tross for at han ble nektet deltakelse i 2006 selv om han var den beste norske løperen, og ble bortsmurt i starten av OL i 2010, som på 30-km), og har en serie spurtseiere som kan ta pusten fra noen og enhver – faktisk har uvanlig kvikke replikker og glimt i øyet til skiløper å være, han er til og med ikke elendig på selvironiske parodier.

  At media tar ham bokstavelig sier mer om dem enn om ham.

  Når han er så god som han til tider er, er det interessant stoff hvorfor han ikke er på pallen. På samme måte som når Man U eller Liverpool sliter med å være på toppen i England.

  Etter å ha sett noen timer damehåndball denne uka, for ikke å si skiskyting og Marit Bjørgens seire de seneste par dagene, synes jeg vel ellers at vi hører myyye om atskillig andre.

 2. Han ble faen meg ikke “bortsmurt” i OL. Det tror jeg ikke på ett eneste sekund. Det var bare mer beleilig å skylde på smørerne enn å innrømme at han ikke dugde, akkurat som det nå er beleilig å skylde på overtrening.

  Og det er fortsatt faen meg ikke førstesidestoff at en bortskjemt drittunge tok trettendeplass.

 3. Hm, han var eneste utøver som stilte opp i alle seks rennene i OL. Resultatet var to gull, en sølv (gikk Norge opp atskilige plasser på stafetten) og en bronse (etter at han ble sperret av et fall), etter de første to bortsmurte øvelsene (i det andre av disse brakk han i tillegg også staven i oppoverbakke mot slutten mens de andre desperat kjørte på for å riste ham av seg, noen spurt ville de ikke ha).

  Å si at han ikke … dugde etter å ha tatt flest medaljer av alle på herresiden, håper jeg er litt selvironisk ment…?

 4. For det første så tror jeg du trenger å sjekke definisjonen av «parodi» og «selvironi».

  For det andre så var vel disse udugelige smørerne som ødela rennene for ham de samme som smurte kvinnene og skiskytterne til medalje etter medalje?

  Jeg sier ikke at Northug ikke vinner en gang i blant, men han er ekstremt ujevn, og han trenger å innse det og jobbe for å bli jevnere heller enn å skylde på alt og alle de dagene han ikke får det til.

  Og jeg håper du er enig i at det ikke er førstesidestoff at han tar trettendeplass – i hvertfall ikke når kvinnene tar flere medaljer samme dag.

 5. Forøvrig: så langt i verdenscupen har Norge femten medaljer, hvorav elleve (åtte gull, en sølv og to bronse) har gått til kvinnene. I skiskyting er bildet litt annerledes, med seks gull og tre sølv til herrene og kun en bronse til kvinnene.

 6. Mine definisjoner av parodi og selvironi var ment slik at det best mulig skulle komme deg til gode;-)

  Innlegget og første kommentar var rett og slett såpass farget og skjevt at det var vanskelig å ta dem helt på alvor (legg inn noen meningsforsterkende prikker her).

  Siden jeg nå liker all langrennsport, med og uten børse eller hoppresultat, har jeg latt meg begeistre av årets resultater, ikke minst alle fortjente medieoppslagene om Bø og Bjørgen.

  Men at Northug får noe mer enn disse kommer av at han nettopp kan være sensasjonelt god i en gren der nordmenn ellers er blitt akterutseilt, herrelangrenn – og at vi er blitt litt for godt vant.

  Ellers har alle skiløpere ujevne vært ujevne i alle år – i hvert fall på herresiden (se bare på Brå eller Alsgård). Det betyr ikke at han ikke var i knallform under OL (og VM året før) og dermed kunne ha fått flere medaljer hvis skiene hadde vært bedre på åpningsdistansene. Og man vinner ikke verdenscupen overlegent (med flere hundre poeng) ved å være “ujevn”.

  Minner om at heller ikke Bjørgen lykkes like godt i første øvelse, at hun ikke brakk staven mot slutten av andre, og ikke hadde noen på stafettlaget med is i rubben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.